Het is de norm. Waarom, wie, wat, waar en vooral: HOE dan?!

Voor sommigen is tienduizend stappen nog een hele kluif. Zeker als je met de auto naar je werk gaat en daar vervolgens de hele dag achter de computer zit. Met die drie stappen naar het toilet kom je er niet. Ik ga je helpen zodat je met gemak aan die tienduizend stappen per dag komt, en ook weet waarom je het doet.

Waarom tienduizend stappen? Het zetten van tienduizend stappen per dag is geen hype die zomaar uit de lucht is komen vallen. In de jaren ‘60 gaf Japanse arts Yoshiro Hatano aan dat als we dagelijks voldoende bewegen, we veel gezonder zouden zijn. Yoshiro heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid stappen die je op een dag zou moeten zetten om aan je minimale hoeveelheid beweging per dag te kunnen komen. Yoshiro ontdekte dat we destijds gemiddeld zesduizend stappen per dag zetten. Om gezond te leven, zouden we eigenlijk naast het zetten van die zesduizend stappen per dag, een half uurtje moeten bewegen. Een half uurtje bewegen staat ongeveer gelijk aan het zetten van vierduizend stappen, als je stevig doorloopt.

Yoshiro kwam met het volgende rekensommetje: 6.000 stappen (gemiddeld aantal stappen per dag) + 4.000 (30 minuten extra beweging) = 10.000 (minimale hoeveelheid beweging per dag).

Waarom wandelen en niet fietsen? In de Japanse samenleving wordt veel belang gehecht aan wandelen. Zo werd daar 40 jaar geleden de eerste stappenteller op de markt gebracht. Een stappenteller heet in het Japans ‘manpo kei’, wat letterlijk vertaald vanuit het Japans, 10.000-stappenteller betekent.

Dat dagelijks een half uur actief bewegen (naast die 6.000 stappen die we gemiddeld dagelijks al zetten) goed is voor je gezondheid, wordt onder andere bevestigd door de richtlijnen van het American College of Sports Medicine.

Tips om de tienduizend stappen per dag te halen

Als we al zesduizend stappen per dag zetten, lijkt het een kleine ‘stap’ naar de tienduizend stappen per dag. Toch blijkt het voor veel mensen een drempel te zijn om het ook echt te halen. Hoe zorg je ervoor dat je deze limiet dagelijks haalt? Met deze tips kun je hopelijk gemakkelijk het aantal stappen per dag verhogen tot deze magische grens.

Meten is weten: Houd 10 dagen lang bij hoeveel stappen je gemiddeld per dag zet. Op de meeste smartphones staat inmiddels standaard een app die je stappen telt. Je kunt ook de gratis app Moves downloaden, een stappenteller kopen of een sporthorloge of smartwatch aanschaffen. Zodra je een beter beeld hebt van je activiteit, kun je een plan maken.

Je doel: Stel jezelf vervolgens een haalbaar doel. Alle kleine beetjes helpen. Als je 4.000 stappen tekort komt, ga dan eerst voor de 7.500 en bouw dit op. Gaat dit makkelijker, verhoog je doel dan weer met 1.000 stappen.

Hoe? Kleine aanpassingen die je in je leven kunt maken om de tienduizend stappen per dag sneller te behalen.

 • Neem de trap in plaats van de lift.
 • Als je ergens moet wachten (bijvoorbeeld op de trein), breng die tijd dan lopend door in plaats van stilstaand of zittend.
 • Parkeer de auto wat verder weg of stap een bus-/tramhalte eerder uit.
 • Ga een stukje wandelen in de pauze (sowieso fijn voor je brein).
 • Loop naar je collega in plaats van te bellen of te mailen.
 • Ga er ‘s avonds of in het weekend op uit om te wandelen. Dat hoeft niet eens heel ver te zijn, elke stap is er een extra.
 • Ga lopend naar de supermarkt/stad/vrienden, alles wat lopend te overzien is (bepaald voor jezelf wat dat is, bijvoorbeeld alles wat je in een half uur kunt lopen).
 • Telefoontje plegen? Loop ondertussen heen en weer en de trap op en af.
 • Met hardlopen loopt die teller wel door. In rap tempo nog wel. Dus als je een snelle inhaalslag wilt maken: trek je hardloopschoenen aan.
 • Ga met het openbaar vervoer, dan kom je veel sneller aan tienduizend stappen per dag dan wanneer je thuis al in de auto stapt, naar je werk rijdt en daar de hele dag achter je computer zit.
 • Spreek met iemand af om te gaan wandelen.
 • Ga met je gezin je op uit in de ntuur.

Maak er een gewoonte van: Om een nieuwe gewoonte in je leven te passen, zou je het eerst minimaal 30 dagen vol moeten houden. Dat zou het juiste aantal dagen zijn om iets een gewoonte te laten worden. Zodra iets een gewoonte is, hoef je er niet meer bij na te denken. Is het zetten van al die stappen een gewoonte, dan doe je automatisch die extra dingen om extra stappen te kunnen zetten en kom jij dagelijks sowieso aan voldoende stappen.

Waarom wandelen zo goed voor je is?

 1. Wandelen verbrandt calorieën

Zoals met elke vorm van beweging, zal je ook met wandelen calorieën verbranden. Indien je gemiddeld aan een stevig tempo van ongeveer 6 kilometer per uur wandelt, zal je tussen de 5 en 8 calorieën per minuut verbranden, afhankelijk van je gewicht en lengte.

 • Met wandelen bouw je een prima conditie op

Wandelen is een fantastische manier om op een rustig tempo een solide conditie op te bouwen. Heb je in het geheel geen fysieke conditie? Dan begin je gewoon erg rustig, met een wandeling van 30 minuten. Door telkens wat langer en vaker te wandelen, vergroot je het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen. Je uithoudingsvermogen en conditie zal zelfs na de eerste week al een boost krijgen!

 • Wandelen biedt vrijwel geen risico op blessures

Wanneer je een normaal tempo aanhoudt en in een paar kwalitatief goede wandelschoenen investeert, dan is het risico op blessures zo goed als nihil. Wandelen is nu eenmaal een compleet natuurlijke methode van bewegen die je toch al dagelijks uitvoert, dus je hoeft geen enkele spier extreem te belasten.

 • Welke effecten heeft wandelen op je gezondheid?

Wandelen heeft vele positieve effecten op je algehele gezondheid. Wandelen helpt je een solide weerstand op te bouwen.

Voordelen van wandelen voor je gezondheid:

 • Door te wandelen wordt het risico op diabetes verlaagd met circa 60%. Na een tijdje neemt de insulinegevoeligheid stapsgewijs af.
 • Wandelen heeft een gunstige invloed op de conditie van je hart- en bloedvaten. Je verlaagt zowel je bloeddruk als slechte cholesterol, waardoor het risico op hartproblemen al afneemt vanaf 1 stevige wandeling per week.
 • Wandelen is zeer goed voor je spieren en botten. Vaak wandelen is gunstig voor je kraakbeen, weinig beweging leidt namelijk tot verdunning van het kraakbeen en dit kan weer problemen met je gewrichten tot gevolg hebben. Vaak wandelen zorgt voor sterk kraakbeen, sterke botten en sterke spieren.
 • Wandelen heeft ook nog eens een goed effect op je geheugen. Je hersens blijven actief en dit kan leiden tot een vermindering van de kans op Alzheimer. Studies hebben aangetoond dat regelmatig bewegen het risico op Alzheimer met maar liefst 20% tot 50% kan verkleinen.
 • Wandelen kan ook de kans op kanker verminderen. Vooral mensen met darmkanker kunnen baat hebben bij een fikse wandeling, de overlevingskans wordt hiermee vergroot. Idem geldt voor borst- en baarmoederkanker. Natuurlijk is wandelen geen remedie, maar een positieve bijdrage kan het zeker leveren.
 • Heb je last van huiselijke allergieën zoals huisstofmijtallergie of allergie tegen dierenharen? Dan helpt het ook om geregeld wat frisse buitenlucht op te zoeken.
 • Wandelen is fantastisch voor je humeur

Wandelen heeft een enorm positief effect op het humeur. Heb je wel eens last van onprettige gevoelens, of ben je depressief of angstig? Wandelen maakt serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen aanschouwt. De combinatie natuur en beweging zijn in deze gevallen dus ideaal.

 • Wandelen is goed voor je nachtrust

Wandelen stimuleert je dag- en nachtritme. Door veel tijd in de open lucht te spenderen, zal je lichaam als vanzelf voelen wanneer het donker wordt en moe worden. Daarnaast zorgt de beweging zelf al voor een voldaan en rustig gevoel, waardoor woelen in bed tot het verleden hoort.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
  0
  Jouw winkelwagen
  Je wagentje is leegTerug naar de winkel